Eigen Engineering

Twentse Nuchterheid

Van A tot Z begeleiding

Snelle Levertijden

Druppelirrigatie in boomkwekerijen.

Druppelslangen in de volle grond boomkwekerijen.

In Nederland bevinden zich vele boomkwekerijen. Van laanbomen tot haagplanten. Dit soort planten kenmerken zich dat ze veel water nodig hebben. Door de steeds droger wordende zomers (en lentes!) wordt het een als maar grotere uitdaging om ook deze planten van water te voorzien. Met druppelirrigatie wordt dit probleem opgelost!

driptape boomteelt

Een correct en goed druppelsysteem zorgt voor vitalere planten!

Al jarenlang wordt er in de bomenteelt gebruik gemaakt van beregeningshaspels. Deze haspels worden over een lengte uitgetrokken (enkele honderd meters), aan het einde bevindt zich een sproeier. Door de stroom van het water rolt de haspel zich op en trekt de sproeier dus weer terug. Dit soort systemen vergen veel druk (dus energie), tijd en zijn inefficiënt. De helft van het water wordt niet benut. Zandgrond kan slechts 12 tot 25mm water vasthouden, haspels beregenen al snel 40mm met als gevolg uitspoeling van meststoffen. 

Door gebruik te maken van druppelirrigatie of drupelslangen wordt dit probleem verholpen. De slangen liggen in elk bed en geven het water direct af bij de wortel van de plant zelf. Precies op de plek waar het dus ook nodig is! Doordat het in kleine hoeveelheden gaat neemt de zandgrond het water ook veel beter op! 99% van het gebruikte water komt daadwerkelijk aan, verdamping wordt voorkomen. 

De planten zelf vinden het fijnen dat het water gelijkmatiger en rustiger bij de wortels aankomt. Het water is hierdoor ook beter en makkelijk op te nemen door de wortels. De plantgroei zal gelijkmatiger en sneller gaan, de planten schieten niet in de stress omdat ze geen water van boven krijgen. Met druppelirrigatie bespaar je niet alleen veel water, arbeid en diesel maar vergroot je ook de kwaliteit en de opbrengst van je planten! Dat is nog eens win-win. 

Computergestuurd en eenvoudig.

Druppelsystemen kunnen computergestuurd gemaakt worden. Eenvoudig te bedienen computers, zelfs op afstand, zorgen er voor dat sectiekleppen en pompen worden ingeschakeld. 

Aanleg druppelsysteem

Wij beschikken over diverse machines om de druppelslangen machinaal in het veld te kunnen leggen. Onze machines zijn speciaal gemaakt om in losse grond druppelslangen snel aan te leggen. 

Machines zijn beschikbaar voor verhuur, aanleggen kun je ook eenvoudig zelf doen. Natuurlijk kijken we dan graag mee om het uit te leggen!