Eigen Engineering

Twentse Nuchterheid

Van A tot Z begeleiding

Snelle Levertijden

Minder water, maar meer opbrengst. Dat is mooi.

Druppelirrigatie

Druppelirrigatie of druppelbevloeiing in de landbouw & akkerbouw zorgt voor een betere oogst en dus hogere opbrengst. Maar wat is het nou precies en wat heb je er voor nodig?

Druppelirrigatie is een innovatieve en efficiënte methode van irrigatie die steeds populairder wordt in landbouw- en tuinbouwgebieden over de hele wereld. In tegenstelling tot traditionele methoden van irrigatie, zoals sprinklers of grote leidingen, levert druppelirrigatie water met grotere precisie aan planten via druppelaars of kleine leidingen. Hierdoor wordt er minder water verloren door verdamping of afvoer, waardoor er minder kans is op overmatige vochtigheid of wateroverlast.

driptape in uien
driptape in uien

Minder water, maar meer opbrengst.

Verander de manier waarop u water gebruikt!
Druppelirrigatie helpt je om beter gebruik te maken van ‘s werelds kostbaarste hulpbron; zoet water. Druppelirrigatie of druppelbevloeiing in de landbouw & akkerbouw zorgt elk seizoen opnieuw voor een betere oogst en hogere opbrengst. Hoe werkt dat nou precies?

Druppelbevloeiing elimineert wegvloeien van de grond.
Nauwkeurige druppelirrigatie levert water en voedingsstoffen rechtstreeks aan de wortels van elke plant. Deze wordt toegevoerd in afgemeten doses die de wortelzone op een optimaal vochtigheidsniveau houden. Niet meer en niet minder dan wat het gewas nodig heeft! Omdat er geen overmatig gebruik van water wordt gemaakt en het debiet gematigd is, voorkomt precisie-irrigatie dat het oppervlak wegvloeit en dat het water diep kan doordringen. Het ontwerp van druppelirrigatie-systemen wordt gedaan door onze engineers op basis van het vermogen van de bodem om water te absorberen en het verbruik van de plant. Hierdoor wordt gegarandeerd dat het water in de actieve wortelzone blijft en door het gewas wordt gebruikt. Het resultaat is een betere (ook consistentere) oogst en dus een hogere opbrengst dan ooit tevoren. Mooie bijkomstigheid is dat je dus aanzienlijk minder water verbruikt, maar liefst 70%. 

20 Ton meeropbrengst per hectare door driptape!

2022 was wederom een droog jaar. Akkers kleurden bruin, gewassen gingen dood en er werd weinig qua opbrengst geoogst. De tropische maïsplant wil maar al te goed groeien onder deze omstandigheden, als die maar water krijgt. En daar zorgen wij voor. 

Maarliefst 20 (!) ton meeropbrengst per hectare aan product. Dit met een super DS%, VEM en score. 

driptape in mais

Druppelirrigatie bespaart water.

Het helpt je afvalwater te hergebruiken. 
Afvalwater hoeft geen afvalwater te zijn. Het kan een aanwinst worden wanneer je het slim gebruikt. Water dat ziekteverwekkers transporteert, in het geval bij overstromings-, draai- en sprinklersystemen, is niet altijd bruikbaar. Deze vervuilen namelijk ook de gewassen. Wanneer je druppelirrigatie gebruikt, wordt het water rechtstreeks naar de wortels van de plant gebracht. Zo komt het gewas nooit in contact met verontreinigingen, maar krijgt elke plant toch precies de hoeveelheid water die ze nodig heeft om te gedijen. En jij maakt van het tot dan toe nutteloze (afval)water een waardevolle hulpbron.

Het vermindert verdamping.
Door het beregenen van water door middel van sproeiers ontstaat er een enorm verdampingsverlies van water. Als je met een ander systeem irrigeert, verdampt 15-30% van je water tijdens de reis van de bron naar de grond, met een reële kans op uitdroging als gevolg. Zo bereikt het water namelijk nooit de wortelzone van het gewas. Door water met druppelirritatie direct in de wortelzone aan te brengen, heeft het water geen kans om te verdampen. Dit garandeert dat kostbare water optimaal gebruikt wordt en dat elke druppel water terug te verdienen is. Het rendement is dus groot. In essentie betekent dit dat tot 30% meer land te besproeien is met dezelfde hoeveelheid water.

Het verbetert de bodemgesteldheid.
Sommige irrigatiesystemen brengen in korte tijd grote hoeveelheden water aan en zorgen voor extreme verzadigingscondities in de bodem. Dit resulteert in een slechte beluchting en creëert stressvolle omstandigheden voor de plantenwortels die een evenwicht tussen water en lucht nodig hebben. Precieze irrigatie helpt je met perfecte hoeveelheden en timing, afhankelijk van het bodemtype en gewasbehoeften, zodat de lucht-waterverhouding in de bodem perfect is en de voedingsstoffen worden bewaard waar ze nodig zijn. Zo zorgt druppelirrigatie of druppelbevloeiing in de landbouw of akkerbouw voor een betere oogst en hogere opbrengst. 

Meer seizoens druppelslang

toro neptune

Toro Neptune dripline is een bovengronds en duurzaam druppelslang irrigatie systeem voor meerjarig gebruik in de fruitteelt, boomkwekerijen en teelt van meerjarige groente- of fruitgewassen zoals blauwe bessen, kruiden of medicinale planten.
Door de unieke samenstelling is Neptune druppelslang zeer sterk en is het risico op beschadiging minimaal, ook bij mechanische installatie en in extreme (weers)omstandigheden.

Één seizoens druppelslang

Toro Aqua-Traxx is een uniek gepatenteerd druppel irrigatie systeem, speciaal ontwikkeld voor irrigatie in de akkerbouw, volle grond groenteteelt en sierteelt.
Aqua-Traxx Drip Tape heeft een hoge uniformiteit en is eenvoudig aan te leggen. De polyethyleen slang garandeert een precieze en uniforme waterdistributie naar alle planten.
De Drip Tape wordt in of op de grond gelegd en blijft in de meeste gevallen één groeiseizoen liggen.

Ook benieuwd?

Ook benieuwd hoe wij met druppelirrigatie jouw teelt naar een hoger plan tillen? We denken geheel vrijblijvend graag mee met je. Jouw waterprobleem, is onze passie!